Skip to main content

SOUL at Work faciliteert coaching programma’s om het beste uit je werk en leven te halen. Daarbij valt op hoe belangrijk het is om open te staan voor nieuwe ideeën.

Bij het verzinnen van ideeën is kwantiteit belangrijker dan kwaliteit. De beste oplossing is niet altijd de meest evidente. De vijand van nieuwsgierigheid is oordeel. De beste ideeën komen uit een veilige plek waar ze vrij kunnen rond stuiteren. De wilde ideeën zullen misschien niet de winnende zijn maar zonder die ideeën kun je niet omschakelen van evident naar innovatief.

3 tips om meer uit je leven te halen.

  1. Wees nieuwsgierig

Herinner jij je nog het plezier van ontdekken en spelen toen je kind was? Dat kun je nog steeds doen als volwassene. Wijk af van het normale, denk buiten je gebaande denkkaders, proef iets nieuws! Onderzoek laat zien dat je met nieuwsgierigheid betere beslissingen maakt. Je hebt meer opties dus je laat je niet beperken tot hetgene wat normaal/ comfortabel/ een gewoonte is.

Opdracht: Nieuwsgierigheid nodigt uit tot ontdekken en spelen. Doe iets wat je nog nooit hebt gedaan voor het einde van de dag. Lees over de geschiedenis van je buurt of nog beter, vraag de winkel eigenaar op de hoek ernaar. Leer meer over je favoriete hobby.

  1. Visualiseer je ideale leven

Nu gaat het er om dat je vanuit deze nieuwsgierige mindset een voorstelling maakt van hoe je het echt zou willen hebben. En alles kan in deze visualisaties! En stel je nou voor dat je drie parallelle levens zou hebben die je kan invullen zoals jij dat wilt. Jij bent de kunstenaar van jouw eigen droombeeld. De truc met visualiseren is dat je het herhaalt, het liefst dagelijks. Haal dat beeld voor je en voel hoe dat voelt. Je zult merken dat je stukje bij beetje ontdekt wat je echt wilt, en je zelfvertrouwen groeit.

Opdracht: begin met het visualiseren van een parallel leven. Hoe ziet dit leven er uit? Observeer het met al je zintuigen. Maak hier een tekening van of schrijf in bullets op een post-it de belangrijkste ingrediënten. Hang deze op een zichtbare plek zodat je er elke dag naar kijkt.

  1. Experimenteer

Nu je met een nieuwsgierige blik ontdekt hebt wat je allemaal nog meer zou kunnen doen, ga je het uitproberen. Je kunt erover nadenken en het bedenken en nog eens bedenken. Maar als je het echt gaat uitproberen weet je of het klopt of niet. En fouten maken is volledig toegestaan en leid vaak tot een geweldig resultaat. Elk experiment is een stap in de richting van het werk en leven dat jij wilt. Je kunt experimenteren door een gesprek, een ervaring of een brainstorm. Je kunt er zo lang over doen als je wil. Er zijn geen regels behalve doorgaan met ontdekken.

Opdracht: schrijf drie dingen op die je graag zou willen doen maar nog niet hebt gedaan omdat je de tijd/geld/vaardigheden nog niet hebt gevonden. En let op: je hoeft het nieuwe niet meteen onder de knie te hebben, start gewoon met ontdekken. Bv interview iemand die jouw ‘droombaan’ heeft of doe mee met een schilderles.

Als je je leven wilt veranderen is er maar één iemand die het kan doen: jijzelf. Begin met een kleine stap, dat kan leiden tot wonderen. Onze ervaring is dat een gelukkiger leven vaak binnen handbereik is. Als je het maar probeert.

Wil je aan de slag hiermee? Meld je aan voor de SOUL Selfie Workshop op 10 februari 2017 van 13.00-19.00 uur. Meer informatie.

Bronnen:
Designing Your Life – Build a Life That Works for You – Bill Burnett en Dave Evans
Interview met Design Thinker – David Kelly
Programma inhoud van de SOUL Selfie Workshop en SOUL Cycle van SOUL at Work

Afbeeldingsresultaat voor designing your life

 

 

 

Author Aurélie Hudig

More posts by Aurélie Hudig