Skip to main content

Heb je wel eens het gevoel dat je niet durft of kan zeggen wat je eigenlijk echt zou willen zeggen? Of dat je niet doet wat je eigenlijk echt wilt doen? Veel mensen hebben moeite om zichzelf in alle eerlijkheid te uiten.

Zo vaak betrap ik me erop dat ik voorzichtig ben met wat ik zeg zodat de kans kleiner is dat de ander mij afwijst. Of dat ik een idee waar ik al tijden mee loop, maar niet verder tot uitvoer breng. Gewoon omdat ik bang ben dat het zal mislukken doordat anderen het niet goedkeuren. Stel je voor, een leven zonder deze rem? Niet overdreven inhouden, filteren of aanpassen maar werkelijk jezelf uitspreken!

Een drietal tips die kunnen helpen in het bewegen van zelfcensuur naar meer vrijheid;

  1. Word je bewust van jouw zelfcensuur.

Wanneer we onszelf inhouden gaat er altijd een gedachten aan vooraf die deze beweging in gang zet. Deze gedachten hebben vaak macht en zorgen ervoor dat je je inhoudt, de stap niet maakt, het idee niet uitrolt, jouw mening niet geeft. Merk deze momenten op met een nieuwsgierige blik, zonder het te veroordelen en geef deze zelfcensurerende gedachten een stoel in de ruimte, en zorg dat de regie weer in jouw handen komt.

  1. Zet je interne positieve coach in.

Luister eens naar je interne positieve coach. Die praat met je, precies zoals jij met een goede vriend zou praten. Dus wanneer je jouw terugtrekkende beweging opmerkt, coach je jezelf alsof je iemand anders bent die het beste met je voor heeft: ‘ik weet dat je het niet makkelijk vindt om nu iets te zeggen, dit is helemaal OK. En stel dat je een vraag zou stellen? Wat er ook gebeurt, je bent OK.’ Of ‘Ik snap goed dat je het spannend vindt om deze stap te zetten. Kijk eens wat je nodig hebt om iets uit te proberen? Wat er ook gebeurt, jij bent OK’.

Jouw interne positieve coach maakt jou duidelijk; wat nou als falen, boosheid of afkeuring er gewoon mag zijn! En vaak is de angst voor dit gevoel nog groter waardoor we het structureel ontwijken ipv zien dat het een onderdeel van het leven is.

  1. Begin met kleine stapjes uit je comfortzone.

Start. Heb moed, durf! Daag jezelf uit. Je zult verstelt staan hoe het voelt om je werkelijk uit te spreken, werkelijk een stap te zetten en te doen wat je altijd wilde doen. Probeer niet van 0 naar 100 te gaan. Stop eerst je teen in het water en probeer uit!

 

 

Author Aurélie Hudig

More posts by Aurélie Hudig