Skip to main content

Sta jij (binnenkort) voor een belangrijke keuze? Misschien ga je je baan opzeggen? Of toch nog even niet? Wil je voor jezelf beginnen? Wanneer begin je dan echt? En hoe? Welke richting wil je op in je ontwikkeling…? Vaak rationaliseren we deze emotionele, grotere keuzes; we wegen de voors en tegens af met ons hoofd. Als je verstand ook nog eens duizend bezwaren heeft dan worden dit lastige keuzes.

De juiste keuze maken kun je leren

[su_button url=”https://www.soulatwork.nl/event/soul-cycle-najaar-2018/” target=”blank” background=”#f8616b” size=”5″ wide=”yes” center=”yes” radius=”round” icon=”icon: smile-o”]Meer informatie en inschrijven SOUL Cycle[/su_button]

Betere keuzes maken door te voelen wat je hart je ingeeft en je te laten leiden door je intuïtie? Ja, kiezen met ons hart en ons bewustzijn leert ons dat we veel betere keuzes maken. Makkelijk gezegd, maar hoe doe je dat? Hieronder 7 ‘simpele’ tips die jou kunnen helpen.

1. Word je bewust van beperkende overtuigingen
Overtuigingen behoeden ons voor nare situaties zoals onveiligheid of fouten maken. Ze ontstaan dus vaak vanuit angst. “Wat als het fout gaat? Kan ik het wel? Gooi ik niet weg wat ik al heb opgebouwd?” Deze gedachten beïnvloeden je keuze vaak op een negatieve manier. Ze geven je ook een rot gevoel. Leer je denkpatronen te herkennen en stel je voor: als angst niet zou bestaan, wat zou ik dan kiezen?

2. Vertrouw op je intuïtie
Intuïtie is dat instinctieve gevoel voorbij je ratio, een innerlijk stem die je belangrijke kennis geeft zonder dat je het bewust kunt beredeneren. Soms in de vorm van een onderbuik gevoel, een voorgevoel over hoe iets zal aflopen of een sensatie in je lichaam, bijvoorbeeld een knoop in je maag, die je aandacht trekt zonder dat je het meteen begrijpt. Wanneer je voor een keuze je rijtje voor- en tegens maakt, maak dan ook ruimte om te luisteren of te voelen naar die innerlijke stem of dat onderbuik gevoel die vaak allang weet welke keuze goed voor jou is.

3. Neem even afstand
Letterlijk afstand nemen door met vakantie gaan of gewoon je aandacht richten op dingen die niets met het keuzeproces te maken hebben, helpt. Het-Even een nachtje erover slapen-effect. Je kunt ook afstand nemen door ademhalingsoefeningen te doen, mediteren, doe een serie yoga-houdingen. Of maak in je eentje in stilte een wandeling in de natuur.

4. Stel 5x de vraag ‘waarom’
De echte reden van onze keuze komt dan boven drijven. Stel 5 keer waarom en vraag door, bijvoorbeeld: “waarom wil ik liever die baan?”, “omdat ik dan meer verantwoordelijkheid krijg”, “waarom wil je meer verantwoordelijkheid?” etc. Dan kom je makkelijker bij de basis van je keuze of onderliggende overtuigingen.

5. Geef ruimte aan ‘ik weet het nog even niet’
Wanneer we op een kruispunt staan, en de weet-niet fase duurt te lang (die duurt snel al te lang!) komt er ongeduld en frustratie. En die doen ons keuze proces niet veel goeds. Geef jezelf de ruimte en tijd om het een fase niet te weten. Als je jezelf dat toestaat geeft dat ontspanning en rust en die geven weer helderheid om vervolgens de juiste keuze te maken.

6. Hou je energieradar in de gaten
Welke keuze geeft je het meest energie, inspireert je, heb je het meeste zin in? Vaak horen we mensen zeggen: “ik kan dit doen maar eigenlijk…” of “ik moet het wel doen”. Check even bij jezelf: hoeveel energie geeft het hebt over een keuze en je gebruikt de woorden moeten of eigenlijk? (en nog interessanter: wat zit er onder die moeten en eigenlijk? Wat wil je werkelijk?).

7. Ontdek en experimenteer
De grootste vijand van elke keuze is om de mogelijkheden in je hoofd te willen voorspellen. Als het een keuze is die als een grote stap voelt, start eerst met experimenteren. Vanuit de ervaring kun je vervolgens evalueren: stoppen of doorgaan en kijken wat een juiste volgende stap is.

Sta jij voor een belangrijke keuze?

De coaches van SOUL at Work inspireren en ondervragen je op zo’n manier zodat jij bij belangrijke keuzes en beslissingen jezelf zo min mogelijk laat leiden door je overtuigingen en bezwaren. Dus sta je voor een belangrijke beslissing en heb je net dat duwtje in de rug nodig? Meld je dan aan voor onze SOUL Cycle dit najaar! Dan weet je tenminste zeker dat je op het goede pad zit en blijft. Schrijf je direct in, er is nog plek.

[su_button url=”https://www.soulatwork.nl/event/soul-cycle-najaar-2018/” target=”blank” background=”#f8616b” size=”5″ wide=”yes” center=”yes” radius=”round” icon=”icon: smile-o”]Meer informatie en inschrijven SOUL Cycle[/su_button]

Author Aurélie Hudig

More posts by Aurélie Hudig