Skip to main content

Je merkt dat de oude route niet meer werkt. Er is iets nieuws nodig. Vaak is dan de vraag: heb je een vernieuwing buiten jou nodig zoals een andere functie of een nieuwe baan? Of zit de koersverandering van binnen en helpt het je om anders naar je werk of leven te kijken?

Je kunt dit onderzoek doen als je van koers wilt veranderen.

1. Ontdek je kwaliteiten

Iedereen heeft unieke kwaliteiten, en deze zijn niet altijd makkelijk te herkennen. Omdat je kwaliteiten natuurlijk bij je horen, ben je je er niet altijd bewust van en neem je ze vaak voor lief. Wanneer je weet welke kwaliteiten jij in huis hebt kun je gefundeerd opnieuw je koers bepalen. Wil jij beter zicht op je kwaliteiten? Een van de onderzoeken die je kunt doen is mensen om je heen te vragen naar welke kwaliteiten ze bij je zien. Vraag het niet alleen aan je collega’s, ook aan een vriend, familie of een oud-collega. Iedereen bekijkt jou vanuit een andere invalshoek zodat jij een completer beeld krijgt van waar je goed in bent.

2. Focus op je waarden

Zoals je kwaliteiten, heb je ook een persoonlijke set van kernwaarden. Deze beïnvloeden jouw keuzes en de manier waarop jij je leven wilt leiden. Hoe meer je leeft naar je waarden, hoe gelukkiger je wordt. Dus kunnen zij goed helpen als kompas voor een nieuwe richting.

Een waarden onderzoek hoeft niet moeilijk te zijn. Stel jezelf de vraag: Wat vind ik echt belangrijk? En waar kan ik me echt boos over maken? Stel een top 10 samen en bepaal daarna de belangrijkste 5. En kijk vervolgens hoe je ze naleeft, naar jezelf en naar anderen.

3. Experimenteer

Opnieuw koers bepalen is niet iets wat je overkomt, je ontdekt het. Dit betekent dat je mag stoppen met het bedenken wat je misschien zou willen doen, en gaan beginnen met uitproberen.

Heb je een idee voor een nieuwe aanpak? Vaak blijft het daarbij omdat de onzekerheid en risico’s te groot zijn. Weet dat je altijd weer opnieuw van koers kunt veranderen. Dus als je experiment niet ging zoals je hoopte, super! Dan weet je tenminste dat dit  niet werkte en je kan je richten op een andere koers. Experimenteren, ervaren wat geen match is en daar weer uit komen geeft meer wijsheid en kennis dan helemaal geen actie ondernemen.

Author Aurélie Hudig

More posts by Aurélie Hudig