Skip to main content

Levensenergie is een kracht die zowel buiten als binnenin ons stroomt. Soms putten bepaalde zaken ons uit, terwijl andere juist energie geven. Maar het kan ook zijn dat die stroom op een fundamentelere manier geblokkeerd raakt zonder dat we precies kunnen aanwijzen waarom. Het kan zijn dat er dan iets anders aan de hand is, iets dat onderzocht kan worden om de stroom weer op gang te krijgen. Voor mij ging dit als volgt.

Ik was 35 jaar oud, had een leuke baan en kreeg net mijn derde kind samen met een geweldige man. Wat wil een mens nog meer? Toch knaagde er iets aan me, vooral op mijn werk. Ik worstelde met het gevoel dat ik tekortschoot, dat ik niet goed genoeg was. Ik raakte uitgeput en gestrest, sliep slecht en leek op het randje van een burn-out te balanceren.

Plekverwarring
Via de begeleiding van een coach kwam ik in aanraking met familieopstellingen. Daar werd me gevraagd om mijn ouders en mezelf symbolisch neer te zetten. Het bracht me tot het inzicht dat het ontbreken van mijn levenskracht in verband stond met de relatie die ik had met mijn ouders, vooral mijn moeder. Ik ontdekte dat ik in mijn jeugd de plek naast mijn moeder had ingenomen, omdat mijn vader vaak afwezig was vanwege zijn werk. Hierdoor voelde mijn moeder zich eenzaam en wilde ik er voor haar zijn. Plekverwarring dus.

Fontein
Ik nam dus een plek in die voor een kind eigenlijk niet de juiste is. De metafoor van de fontein (Els van Steijn) geeft een mooi inzicht hierin. Stel je een fontein voor met verschillende bakken met water, die elkaar bevloeien. De bovenste bak is voor je voorouders. Daaronder staan je opa’s en oma’s. De bak daar weer onder is van jouw biologische vader en moeder. De bak onder hen is van jou met al je eventuele broers en zussen op volgorde van geboorte. De bak onder jouw bak is bestemd voor je kinderen.

Het inzicht en dan..?
In mijn geval ging ik vervolgens werken aan dit inzicht door middel van oefeningen en rituelen. Ik visualiseerde bijvoorbeeld vaak mijn ouders achter me en voelde hun steun. Ik besefte dat zij deden wat ze konden, ondanks hun beperkingen en liefde. Dit gedicht hielp me daarbij. Dit heeft een aanzienlijke verandering teweeggebracht in mijn leven, waardoor ik nu meer gegrond ben en beter in contact kan blijven met mijn eigen kern.

Welk onbewust thema speelt er bij jou?
Ook in mijn coaching praktijk merk ik dat wanneer de verbinding met onze ouders goed stroomt, de relatie met jezelf en je omgeving verbetert. Als deze band op de een of andere manier beschadigd is, kan onze levensenergie beperkt aanvoelen.  Dit kan dan te maken hebben met vier onbewuste thema’s:

  1. We zijn versmolten met een van onze ouders.
  2. We hebben een van onze ouders buitengesloten.
  3. We hebben een breuk ervaren in onze vroege band met onze moeder.
  4. We hebben ons geïdentificeerd met iemand uit ons familiesysteem die niet een van onze ouders is.

Door inzicht te krijgen in hoe deze thema’s in ons doorwerken, kunnen we een eerste stap zetten in het proces van herstel. Door je ouders werkelijk aan te nemen met alles erop en eraan; de mooie kanten en de schaduwkanten.
Om uiteindelijk dichter bij onszelf te komen en meer in contact te komen met onze werkelijke zelf!

Klik hier voor het onderzoek naar de band met je ouders

Meer over 1:1 SOUL Coaching
Tweedaagse training: ‘De stress voorbij, terug naar mij’ – 29 nov & 13 dec 2023

Author Aurélie Hudig

More posts by Aurélie Hudig