Skip to main content

Verlangen is de innerlijke roep om ons potentieel te omarmen en te manifesteren Elizabeth Gilbert

Diep in ieder van ons zit een gevoel van verlangen geworteld. Het is een krachtig innerlijk kompas dat ons leidt naar wat we werkelijk willen in het leven. Maar hoe kunnen we dit innerlijke vuur aanwakkeren en een plek in ons leven geven?

Verlangens manifesteren zich op verschillende niveaus, variërend van oppervlakkige verlangens naar materiële bezittingen tot diepgewortelde verlangens naar persoonlijke groei, liefde en betekenis. Dit artikel richt zich op de laatstgenoemde vorm: het verlangen dat ons drijft en aanspoort om stappen te zetten in onze persoonlijke groei.

Helaas raken we vaak verstrikt in de hectiek van het leven, waardoor ons verlangen naar de achtergrond verdwijnt. Het vuur in ons dooft langzaam uit.

Op zo’n moment is het belangrijk om onze diepere verlangens te verhelderen. Dit vereist introspectie en zelfreflectie. Hier zijn een paar stappen die je kunnen helpen bij het verhelderen van je verlangen:

  1. Neem de tijd om stil te zijn, kalmeer je geest en keer naar binnen. Door middel van mindfulnessoefeningen, zoals meditatie, kun je je bewust worden van je gedachten, gevoelens en diepste verlangens.
  2. Stel jezelf prikkelende vragen: Wat inspireert mij op dit moment? Waar ligt mijn passie? Denk terug aan de momenten in je leven waarin je je levendig en vervuld voelde.
  3. Een interessante ontdekkingstocht is het onderzoeken van de reacties uit je kindertijd op de omstandigheden in je gezin van herkomst. Zo ontdekte ik bijvoorbeeld dat ik als kind geleerd heb om anderen niet tot last te zijn en vooral ruimte en aandacht aan anderen te geven. De andere kant van de polariteit herbergt een verlangen: durven ruimte in te nemen en aandacht te schenken aan mezelf. Hoe zou het zijn als ik mezelf net zo serieus neem als anderen?

Misschien ken jij je verlangens al, of misschien ontdek je ze wel op deze manier?

En er zijn natuurlijk ook belemmeringen die je tegenkomt wanneer je je verlangens nastreeft. Sommige obstakels zijn intern, zoals zelftwijfel en het idee dat het onhaalbaar is. De externe obstakels zijn bijvoorbeeld financiële overwegingen of de mening van anderen.

Ook hier is introspectie weer belangrijk; is mijn belemmering reëel? Of is het een kindreactie? Interessant genoeg komt vaak op het moment dat we dichter bij ons verlangen komen, het kinddeel in ons naar boven en roept: “Dit is levensgevaarlijk!” Dus in mijn geval, wanneer ik aangeef dat ik meer tijd nodig heb of twijfel (en dus voor mijn gevoel meer ruimte inneem), dan is mijn innerlijke kindreactie die angstig fluistert: “Pas op, anders verlaten ze je!” Door deze kindgedachten te kennen en erkennen, kan het vuur van je verlangen weer oplaaien. “Ach, die kleine Aurélie, wat deed ze d’r best om aardig gevonden te worden”.

Het ontdekken en volgen van onze diepste verlangens is een reis van zelfontdekking en groei. Het vereist zelfreflectie, eerlijkheid en actie. Hoe beter je jouw geschiedenis kent, erkent en verwerkt, des te vrijer zul je je voelen. Dus omarm de reacties van je kinddeel en geniet van de energie die hieruit voortvloeit.

Author Aurélie Hudig

More posts by Aurélie Hudig