Skip to main content

Ben je er al klaar voor? Hotels geboekt (zouden ze wel ok genoeg zijn?), spullen ingepakt (hebben we alles bij ons?), genoeg afleiding voor de kinderen tijdens de reis (films gedownload?). Waar gingen jullie ook alweer de sleutels van het appartement ophalen? En je moet eigenlijk nog dat ene mailtje tikken voor die belangrijke klant. Ja, vakantie kan een hoop stress meebrengen.

Zeker als je met je familie gaat. Patronen komen naar boven, iedereen heeft andere behoeften en interesses. Voor je het weet ben je alleen voor anderen aan het regelen. Maar hoe zorg je dat het ook voor jou een succes wordt? Dat je je echt vrij kunt voelen op vakantie? Vrij om keuzes te maken die bij jou horen, je niet voortdurend inhouden en aanpassen. Hieronder vijf tips van een ervaren reisgids, namelijk ikzelf :-), wij vertrekken deze zomer voor een roadtrip naar Amerika met drie pubers…

 1. Vraag iedereen vooraf wat ze echt belangrijk vinden.
  Door deze vraag te stellen staat iedereen hier bewust even bij stil en betrek je ze bij het programma. Mijn ene dochter vertelde bijvoorbeeld dat ze echt graag wil chillen en mijn zoon wil elke dag sporten en lekker eten. Samen maken we afspraken over wat mogelijk is en wat iedereen kan verwachten.
 2. Plan iedere dag een moment voor jezelf in.
  Dit is voor mij een lifeline. Tenminste 1 break per dag. Rust, liggen, niks. Of me verbinden met de natuur tijdens een wandeling (alleen of met zn tweeën). Fijne yoga en meditaties heb ik alvast gedownload.
 3. Leg de lat niet te hoog.
  Niet elk moment hoeft glorieus, bijzonder en onvergetelijk te zijn. Soms besteden we meer tijd aan het perfecte tentje zoeken dan er echt van te genieten. Doe ook niet teveel, maar plan 1 activiteit per dag.  Zorg dat je in het andere dagdeel ruimte houdt voor ontspanning of splits op.
 4. Observeer je patronen en laat je er niet door leiden.
  Iedere vakantie trap je er weer in: je voelt je opgejaagd of irriteert je aan een van je reisgenoten. Het liefst zou je die veranderen of de les lezen, maar bekijk eens: wat gebeurt er bij jou? Herken je dit patroon? (‘Verdraaid! Vorige vakantie had ik dat ook al!’) In plaats van meteen te reageren, neem een momentje rust en observeer wat er bij je gebeurt: er komen gedachten, er ontstaan gevoelens. Laat ze er zijn en voor je het weet… zijn ze weer verdwenen.
 5. Bespreek je aannames
  Ik betrap mezelf er nog wel eens op dat ik wensen invul voor de ander en dat kost me bakken energie. Zeker als je vakantie viert met mensen buiten je gezin. ‘Die ander heeft vast veel aan z’n hoofd, ik kook wel’. Of ‘Dat andere stel wil vast elke dag iets actiefs doen’. De werkelijkheid blijkt vaak echt anders als ik deze aannames check en bespreek met de mensen om me heen.

Uiteindelijk is een vakantie een voortzetting van het gewone leven: je bent ergens anders maar je neemt jezelf mee. Dus ook op reis goed om ruimte voor jezelf te maken en duidelijk te communiceren. Nog een laatste fijne tip: bespreek bij het eten wat voor iedereen het hoogtepunt van de dag was en vier dat je dit samen mag beleven.

Fijne vakantie!

Author Aurélie Hudig

More posts by Aurélie Hudig