Skip to main content

Werkelijk je eigen kleur geven aan de dingen die je maakt of doet, op jouw unieke manier.

Daar schuilt een enorme (levens)kracht in. Als je je eigen gevoel en voorkeuren volgt, en werkelijk staat voor je zaak, kom je verder, krijgt wat je maakt zeggingskracht en kost het je geen energie. Denk aan kunstenaars als Picasso en artiesten als Sinead O’Connor: ze maakten niet met iedereen vrienden, maar wel de meest prachtige dingen.

Toch is het soms best lastig. Want vaak als je probeert je eigen pad te bewandelen, komen die innerlijke stemmetjes om de hoek kijken: “Dit gaat fout”, “Anderen zullen afhaken”, “Wie ben ik eigenlijk om dit te doen?” Hoe zorg je ervoor dat je jouw levenskracht kunt laten stromen? Zodat dat ten goede komt aan je werk, je sociale leven en je creatieve projecten.

Er zijn veel manier om meer bij jezelf te komen, zoals naar je favoriete muziek luisteren, je laten inspireren door rolemodels, door het observeren van spelende kinderen, de natuur in gaan. We kunnen er ook op een dieper niveau naar kijken, met een systemische blik.

In dit geval wil ik jullie meenemen naar je innerlijke systeem.
Hierin ben je niet één zelf. Je kunt de persoonlijkheid van de mens zien als een verzameling van op zichzelf staande, vaak ook tegenstrijdige eigenschappen en persoonlijke drijfveren; een systeem waaraan je sturing kunt geven. Dit innerlijke systeem is nooit eenduidig. Je bent zowel ijverig als lui, bang als dapper, een fee en een heks. Het vraagt een flinke dosis bewustzijn om er leiding aan te geven. Een belangrijk systemisch uitgangspunt is dat, zoals in familie opstellingen, alles zijn eigen plek heeft. Ook elk innerlijk deel.

Soms nemen bepaalde delen van je persoonlijkheid de overhand, terwijl andere delen (volledig) naar de achtergrond verdwijnen. Dit kan komen doordat jouw familie of omgeving die delen afkeurden. Misschien is woede not done (“bij ons maken we geen ruzie”), is egoïsme taboe (“meisjes moeten altijd anderen helpen”) of worden angst en zwakte als onaanvaardbaar beschouwd (“jongens horen stoer te zijn, niet bang”). Op die manier word je een verzwakte en aangepaste vorm van jezelf: wat je maakt heeft minder zeggingskracht en kan snel omgeduwd worden.

Om terug te komen op het idee om dingen op jouw eigen manier te doen, in plaats van je te laten leiden door wat anderen denken, is het belangrijk om die innerlijke delen op hun juiste plek te zetten en een gezonde stroming op gang te brengen. Zo kom je in je kracht.

Natuurlijk moet je je soms aanpassen, maar door zelfreflectie kun je de kracht opdiepen om te staan voor je zaak en de durf om werkelijk creatieve projecten aan te gaan. Want alleen door te durven en uit te proberen, leer je en ga je vooruit.

Wil jij meer staan voor je eigen kleuren? Doe dit zelfonderzoek: een (innerlijke) opstelling

En kijk hier voor SOUL at Work’s agenda.

 

Author Aurélie Hudig

More posts by Aurélie Hudig