Skip to main content

Neem jij vaak meer verantwoordelijkheid dan wat van jou is? Dan is dit een oefening die wat kan veranderen voor je.

Stel jezelf aan het einde van de dag de volgende vraag:
Wat waren vandaag dingen die ik eigenlijk voor een ander heb overgenomen? 

Zet voor elk persoon waar je contact mee hebt gehad, een kopje neer.
En zet een kopje voor je zelf neer. Leg zoveel theezakjes neer als kopjes van personen waar je contact mee hebt gehad. Elk theezakje staat voor een verantwoordelijkheid die je op je hebt genomen.

Ga nu per kopje na, welke last/klus/theezakje je bent gaan dragen. Als er meer theezakjes bij jou liggen dan bij de andere kopjes is het belangrijk om de last terug te geven.

Leg dan heel bewust elk zakje terug bij de eigenaar: ‘Lieve x, ik heb dit voor je gedragen/opgelost en het is niet van mij en ik geef het nu aan je terug.’

En voel in je lijf wat het doet.

Je kunt de oefening een paar keer herhalen.

Enkele voorbeelden:
– een kopje voor de buurman: eindelijk tijd voor die lekkere wandeling alleen. Al wandelend kom ik hem tegen. ‘Ja hoor geen probleem dat je meeloopt’, zeg ik met tegenzin.
– een kopje voor een medecursist: ze had een pittige opstelling zojuist en ik kom haar tegen op de trap. Bezorgd vraag ik even hoe het met haar gaat en lach dan met haar om een kleine grap om de zwaarte iets lichter te maken.
– Een kopje voor mijn collega: ik doe wel alle administratie van ons project anders komt er niks van terecht, denk ik, maar zeg ik niet tegen hem.

Herken je dit uit je jeugd?
Ben jij als kind voor iemand anders gaan dragen? Een volgende stap kan zijn om te kijken wie er ‘achter’ die persoon/kopje staat: je moeder? Je vader? ..? Voor wie ben je als kind iets gaan dragen? Je kunt dan die persoon visualiseren en de last teruggeven en een stap terugdoen.

Toelichting: als je als kind voelt dat je ouders niet in hun kracht staan, zal je gaan compenseren en loop je het risico te veel in de ouderenergie terecht te komen. Je maakt je groter dan je bent en neemt de taken en verantwoordelijkheden op je die niet van jou zijn. Dit doet afbreuk aan het behoud van je vrije levensenergie en speelsheid.

Met SOUL at Work begeleid ik mensen in opstellingen 1:1 of in een kleine groep. Neem contact op voor meer informatie of meld je aan voor één van onze trainingen.

Author Aurélie Hudig

More posts by Aurélie Hudig