Skip to main content

Check dit onderzoek van neuroloog Alvaro Pascual-Leone!

Hij liet een groep vrijwilligers dagelijks een vijfvingerige piano-oefening doen. Een andere groep moest de oefening slechts in gedachten uitvoeren. Zij speelden de oefening in hun hoofd, noot voor noot, vinger voor vinger.

Zoals verwacht veroorzaakte de echte oefening veranderingen in de motorische cortex van de vrijwilligers, maar wat heel bijzonder was, het in gedachten uit voeren van de oefening veroorzaakte hetzelfde effect.

Je stimuleert de motorische gebieden in je hersenen dus niet alleen door beweging maar ook door mentale oefening. Net zoals echte lichamelijke oefening, zorgt mentale oefening ervoor dat er veranderingen in deze gebieden optreden. Mentale training verbetert niet alleen je motorische vaardigheden, maar ook allerlei cognitieve vaardigheden.

Dus ‘je wordt wat je denkt’ – als we daar inderdaad van uitgaan, dan is een belangrijke vraag: waar denk je de hele dag aan? Wat herhaal je de hele dag in gedachten? En hoe handel je iedere dag? Want beide aspecten hebben invloed op de vorming van je brein.

Bron: Het maakbare brein, Margriet Sitskoorn, uitgeverij Bert Bakker, 2006

Author Aurélie Hudig

More posts by Aurélie Hudig