Skip to main content

Ik was 7 jaar en ik kan me nog herinneren dat ik tijdens de balletles van de juf vaak op mijn kop kreeg dat ‘mijn enthousiasme zo vermoeiend was’. Dit was zo pijnlijk om te horen dat ik mezelf ging temperen en spelen als iets slechts ging zien. Nu heb ik het opnieuw te leren. Ik kies vaak automatisch voor de controle. Fouten maken vind ik lastig. Wat gebeurt er als ik dat loslaat en start met spelen?

Wat is spelen?
Spelen is het volgen van je plezier. Niet alleen zorgeloos rondrennen en springen op de trampoline maar ook het volgen van je nieuwsgierigheid en intuïtie. Het gaat over dingen uitproberen en weer aanpassen en weer uitproberen. Spelen heeft ook durf nodig; vertrouwen in het proces zonder het resultaat te weten. De wereld benaderen met een open mind.

Ik ben begonnen met minder te doen op wilskracht en meer mijn plezier te volgen. Als ik dit doe, voelt alles lichter. Inspiratie vloeit makkelijker en ik kan beter luisteren naar mijn intuïtie. Dingen ontstaan vanzelf. Zo heb ik besloten om sommige opdrachten die teveel als ‘moeten’ voelen, niet meer te doen. Het volgen van het plezier doe ik bijvoorbeeld door dit onderwerp te kiezen voor deze inspiratie mail; ik word er zo blij van! Maar ook af en toe tokkelen op mijn gitaar of nieuwe werkvormen uitproberen in coaching of trainingen.

Wat levert het op?
De voordelen van spelen zijn inmiddels uitgebreid onderzocht. Zo blijkt het je stress flink te verminderen doordat je tijdens spelen endorfines aanmaakt die een gevoel van geluk geven. Het stimuleert je creativiteit en verhoogt je breinfuncties. Je leert makkelijker als het met plezier gaat! En het geeft je een jong en energiek gevoel. Zo zei de Ierse schrijver Bernard Shaw, “We don’t stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing.”

Waarom zijn we het afgeleerd?
Mensen die je commentaar geven, zoals mijn balletjuf, beïnvloeden hoe je over jezelf denkt, en ontwikkelen je script. Dat is een onbewust levensplan, met vastgelegde besluiten op basis van ervaringen in je vroege jeugd. Dus één van mijn overtuigingen is: wees niet teveel jezelf, anders word je afgewezen. Dus ik censureer mijzelf, ben bezig met wat anderen van me denken, wil geen fouten maken en ben daarmee heel ver van spelen vandaan.

Spelen is een levenshouding en voor mij is het broodnodig om me te verwonderen en te leren! Maar hoe pak je het weer op?

Hier 5 praktische tips voor meer ‘play in your day’!

1. Observeer spelende kinderen of honden
Dit zijn speel-experts, dus kijk en leer! En merk dat je van het kijken al blij wordt.

2. Volg je nieuwsgierigheid
Zeg ja op elke uitnodiging van je nieuwsgierigheid en ontdek je kinderlijke verwondering. Hoe zou het zijn om je eigen kruidentuin te beginnen of dat recept zonder foto eens uit te proberen?

3. Maak van onvermijdelijke klussen een spel
Heb je klussen die je met tegenzin doet? Maak er een spel van!

4. Plan speeltijd in
Zoals sporten met anderen (tennis etc), muziek maken of een vast moment je telefoon wegleggen en met je kinderen gaan spelen. Of je hond uitlaten incl frisbee of tennisbal of een avondje kaarten of karaoke met vrienden. Het gaat erom dat je jezelf onderdompelt in het spel met volle focus!

5. F#”k wat anderen vinden
Richt je op wat jij wilt of ervan vindt en niet wat de anderen ervan vinden – makkelijker gezegd dan gedaan, wel een heel prettig mantra.

En het maakt niet uit of je 23 of 103 bent, spelen voor volwassenen is een magisch ingrediënt dat ons helpt om meer plezier te ervaren in je leven!

Wil je een boost geven aan je creativiteit? Meld je aan voor onze SOUL Creativity Week in Frankrijk  – 3-9 okt 2021.

Author Aurélie Hudig

More posts by Aurélie Hudig