Skip to main content

Wat je ook doet, de tijd tikt door. De tijd is grappig genoeg heel gelijkwaardig, het tikt met hetzelfde tempo voor iedereen, rijk of arm, piloot of leraar.
Je kunt tijd niet vertragen, extra creëren of zorgen dat het af en toe stopt of teruggaat.
Wat je wel kunt doen is je aandacht managen. Aandacht is een hulpbron die we allemaal hebben bezitten. Je aandacht reflecteert je bewuste beslissingen die je neemt over activiteiten waar je je tijd aan wil besteden. Jij bent waar je aandacht is, niet zozeer waar je lichaam is.

De eerste stap is om precies te begrijpen waar je prioriteiten liggen. Er is een groot verschil tussen het managen van je aandacht om prioriteiten te verwezenlijken of het afchecken van je to-do lijst. Onze natuurlijke neiging is om te doen wat fun, handig en nodig is maar je echte prioriteiten zullen misschien niet binnen deze categorieën passen. Een vraag die je jezelf kunt stellen: “Als ik op dit moment één ding zou willen bereiken, wat zou dat ene ding zijn?” Je antwoord is je top prioriteit waar jij je aandacht op kan richten.

Dwight D. Eisenhower, generaal en president van de VS tijdens de 2e wereldoorlog, gebruikte dit, wat we nu de “Eisenhower Methode” noemen, voor het managen van prioriteiten en aandacht. Na het identificeren van de taken die hem de dag te wachten stonden, tekende hij een vierkant en verdeelde het in 4 kwadranten zoals in het plaatje. Elke taak verdeelde hij over één van de 4D’s kwadranten – Do it immediately, Do it later, Delegate it, Decide when you will do it.

Author Aurélie Hudig

More posts by Aurélie Hudig