Skip to main content

In dit filmpje wordt het boek The Power of Full Engagement uitgelegd in 10 minuten.

Hieronder vind je de 5 belangrijkste boodschappen.

#1: Het managen van je energieniveau is belangrijker dan het managen van je tijd.
Elke ondernemer heeft beschikking tot hetzelfde aantal uren gedurende de dag. Veel ondernemers denken dan ook dat ze moeten leren hoe ze effectief gebruik kunnen maken van deze beschikbare uren om productiever te worden. Maar uren (de tijd zelf) kun je niet echt managen. De energie die je in de beschikbare uren stopt, kun je wel managen.

Als je weinig energie hebt, maakt het niet uit hoeveel tijd je hebt om een taak af te krijgen. Je zult weinig progressie boeken door het feit dat je geen energie hebt. Als je barst van de energie kun je veel realiseren in weinig tijd.

Effectief gebruik van beschikbare energie leidt tot resultaten.

#2: Niet alle uren zijn gelijk aan elkaar – let op je energie cyclus die op natuurlijk wijze fluctueert.
Time management componenten maken de foutieve aanname dat alle uren gelijk zijn aan elkaar. Op een kalender zie je geen verschil tussen 10:00 – 11:00u en 22:00 – 23:00u.

Maar fysiek  gezien is er een groot verschil. Ons lichaam opereert in energie cycli, waardoor onze energie niveau gedurende de dag fluctueert. Wellicht ken je het circadion ritme, verantwoordelijk voor ons natuurlijk slaappatroon.  Naast dit natuurlijk ritme, heeft ieder mens om de 90 minuten een korte periode met minder energie. Dit is een natuurlijk proces, waarbij ons lichaam tot rust komt.

Door deze dip in energie heen werken werkt contraproductief, dus respecteer dit natuurlijke proces en geef je lichaam een rustmoment.

#3: Onze energie daalt als we te veel of te weinig te doen – vergelijk je energie niveau in termen van sprinten en herstellen.

Denk tijdens je werkdag als een sprinter – je kunt veel voor elkaar krijgen in kleine explosieve sprintjes, maar je houd dit niet de hele dag vol. Door korte rustperiodes in te bouwen, kun je telkens weer een nieuwe sprint initiëren.

Als je te veel hooi op je vork neemt, heb je een langere periode van rust nodig. Rust en herstel is dus een verplicht onderdeel van een effectieve werkdag.

Boodschap: Je hebt maar één lichaam, zorg er goed voor!

#4: Dagelijkse rituelen houden je energie niveau hoog.
Je eigen lichaam verzorgen heeft de hoogste prioriteit en er zijn een aantal simpele gewoonten die ervoor zorgen dat je energie niveau hoog blijft gedurende de dag.

Voeding is brandstof voor ons lichaam – zorg er dus voor dat je gedurende de dag voldoende eet, dat je voeding van hoge kwaliteit is en dat je gehydrateerd blijft.

#5: Analyseer je eigen energie patroon gedurende de dag.

Peter Drucker (van “The Effective Executive”) raadt aan je energie niveau gedurende de dag bij te houden door middel van een logboek. Vervolgens kun je je eigen patroon analyseren op piek- en daalmomenten en je werkplanning hierop aanpassen.

Mijn beste tijd om te werken is bijvoorbeeld aan het begin van de dag. Door mijn planning vast te stellen op basis van mijn eigen patroon realiseer ik meer in minder tijd.

Author Aurélie Hudig

More posts by Aurélie Hudig