Skip to main content

Onze creativiteit is een bron van waaruit je nieuwe dingen ziet, doet of maakt. Je laat je originaliteit, inventiviteit en daadkracht stromen. Je droomt en maakt dit tot werkelijkheid.
Soms loop je er tegenaan dat je creativiteit geblokkeerd voelt. Je stelt dingen uit, je zit vast of je hebt weinig inspiratie. Realiseer je dat creativiteit als een spier werkt; hoe meer je het doet, hoe beter het gaat!

Wat niet helpt is dat we gedurende onze opvoeding deze spier weinig getraind hebben. In de kleutertijd stond onze creativiteit vol aan: tekenen, toneelstukjes opvoeren, schrijven, posters maken, schilderen. Richting het einde van de basisschool werd de CITO belangrijker. Het ging al meer over goed en fout. Tijdens het voortgezet onderwijs werden cijfers nog belangrijker. En op de universiteit leer je op zoek te gaan naar de enige feitelijke waarheid. Met onderzoek dat juist of niet juist is.

En nu, weten we vaak niet meer hoe het moet. Het is tijd dat we onze creativiteit nieuw leven inblazen. 8 tips om je creativiteit te stimuleren!

  1. Blijf spelen

Zowel bij volwassenen als bij kinderen werkt spelen om meer creatieve ideeën te bedenken. Door op een ontspannen manier bezig te zijn met iets compleet anders geef je de hersenen de rust om connecties te maken die leiden tot openheid voor nieuwe ideeën, nieuwe creaties. Dus  laat je niet lamleggen door stress en deadlines. Ga verstoppertje spelen, of doe een spelletje hints.

  1. Stel je oordeel uit

Ken je dat? Wanneer je een idee bedenkt of aanhoort, je hoofd direct oordeelt: dit gaat niet werken, het kost teveel geld, dat willen klanten toch niet, daar hebben we geen tijd voor… etc. Heel menselijk, maar dodelijk voor goede ideeën! Het is juist de kunst om een idee niet direct af te wijzen, maar erop voort te borduren. Zo geef je het de kans om te ontwikkelen tot een echt vernieuwend idee. Denken in kansen doe je door vragen te stellen in plaats van een oordeel te vellen. Verdiep je in het idee, misschien is het plan toch niet zo slecht. Of kom je samen tot een nog veel beter idee. Roep niet direct ‘Ja maar’, want dat blokkeert creatief denken. Probeer bijvoorbeeld eens ‘Ja, en….’ of ‘Dit zou kunnen werken als…’

  1. Experimenteer

Het is belangrijk om regelmatig te experimenteren, fouten te maken en ervan te leren. Het brengt nieuwe inzichten en maakt je creatiever. Wie falen vermijdt door altijd voor de veilige weg te kiezen gaat nooit vernieuwing brengen. Er is moed en kwetsbaarheid voor nodig om te durven falen (en dus ook om creatief te zijn), omdat er door je omgeving vaak negatief gereageerd wordt op het maken van fouten.

  1. Heb lef

Risico’s  nemen en nieuwe dingen proberen is eng. Toch moet je die emotie uitschakelen en omzetten naar durf. Zet jezelf ergens overheen, en dan sla je vaak een weg in die onbekend is maar weer nieuwe mogelijkheden geeft.

  1. Doe het niet alleen voor geld en roem

Mensen die schilderen om te schilderen in plaats van voor het geld dat het eventueel opbrengt zijn uiteindelijk veel creatiever. Laat je leiden door wat je doet en wat je wilt maken. Geld en roem als uiterlijke redenen leiden tot minder creativiteit dan iets moois maken om de wereld te versieren, te verbeteren of om iets aan anderen te geven.

  1. Neem afstand

Afstand nemen van het probleem kan helpen om met een meer creatieve oplossing te komen. Door een pauze te nemen en het even te laten liggen kunnen meer oplossingen opborrelen of krijg je ruimte om nieuwe mogelijkheden te zien.

7. Steek tijd in creativiteit

Heel logisch: hoe meer tijd je steekt in je creativiteit, hoe meer dit gaat stromen. Dus geef je creatieve project minstens 1 uur per dag liefdevolle aandacht.

  1. Mediteer

Meditatie en rust geven de drukke mind ruimte voor creativiteit. Probeer het ook met muziek of visualisaties. Zo lees je in het boek ‘Dagelijkse Rituelen’ hoe bekende kunstenaars en creatieven succesvol werken. De grootste overlap in rituelen is de aandacht voor het kopje koffie in de ochtend!

Author Aurélie Hudig

More posts by Aurélie Hudig