Skip to main content

Het vervelende van uitstelgedrag is dat je de neiging hebt om veel uit te stellen. Ben jij een uitsteller? Dan heb je nu misschien wel de neiging om dit artikel ‘later wel een keer’ te lezen?

Een boek met een effectieve aanpak is Brian Tracy ‘Eat that Frog’. De kern van Brian Tracy’s betoog: weet waar je naar toe wilt en richt je uitsluitend op de belangrijkste taak, doe die goed en werk door tot die af is.

5 tips die volgens ons en Brian Tracy zelfs de grootste uitsteller zal helpen:

1) Visualiseer jezelf zoals je wilt zijn. Helderheid is misschien wel het belangrijkste principe voor persoonlijke productiviteit. Schets jouw ideaal beeld. Het werkt motiverend het stimuleert creativiteit en geeft energie.

2) Formuleer je doelen. Maak een lijst met tien doelen die bij je ideaalbeeld horen en kies het doel dat de meest positieve impact op je leven zou kunnen hebben. Stel een deadline: maak een plan, begin, doe vervolgens elke dag iets wat je dichter bij dat doel brengt.

3) Pas de 10/90 regel toe. Plan elke dag vooruit: werk altijd met een lijst die je de avond voor je volgende werkdag maakt: de 10% tijd die je van tevoren steekt in het plannen en organiseren van je werk, bespaart tot wel 90% tijd bij de uitvoering van de taak.

4) Start met de kikker. Kies je allerbelangrijkste taak en pak die taak het eerst aan. 
Werk anderhalf uur door zonder je te laten afleiden en gun jezelf een kwartiertje pauze.
 Ga daarna weer anderhalf uur aan de slag. Na deze drie uur doorwerken mag je je berichten bekijken; social media en email werkt net als een shotje dopamine.

5) Snijd je kikker in kleine stukjes. Breek grote complexe klussen in kleinere stukken zodat je deze makkelijker opstart en afrond. Je brein is zo geprogrammeerd dat het voltooien van een taak een positief gevoel geeft. Bij elke afgeronde taak krijgt je ego een boost, een stoot endorfine waardoor je je positiever, creatiever en zelfverzekerder voelt.

Bron: Tracy, B., “Eat that Frog”, Maven Publishing, 2017

En bekijk deze TED Talk: Wat doet het brein van een uitsteller?

Afbeeldingsresultaat voor eat that frog

 

Author Aurélie Hudig

More posts by Aurélie Hudig