Skip to main content

Je zelfvertrouwen vergroten, wie wil dat niet! Want als je zelfvertrouwen hebt, geloof je niet alleen in je eigen kunnen en mogelijkheden, je waardeert en respecteert jezelf.

Onzekerheid wordt vaak gevoed doordat we ons bezig houden met wat anderen van ons denken: “Vind mijn collega mij wel aardig?”, “Zal mijn manager me afrekenen op mijn fouten?” of “Misschien heb ik iets doms gezegd in het overleg.” En zijn we zelf onze grootste criticus: “Heb ik dit wel goed gedaan?” of “Nu heb ik weer mijn werk niet afgekregen.” Hierin speelt je eigenwaarde een belangrijke rol. Een gezonde dosis zelfvertrouwen maakt dat je milder kijkt naar jezelf en naar anderen. Je bent niet snel bang om fouten te maken en durft daarom je gemakkelijker uit te spreken. Het is bovendien een prettig gevoel, je bent aardiger voor jezelf en je voelt je minder afhankelijk van de mening van anderen over jouw gedrag en prestaties.

Zelfvertrouwen kun je leren!
We organiseren inmiddels een flink aantal jaren de SOUL Cycle en vaak zien we dat mensen daar met meer zelfvertrouwen uit vertrekken dan dat ze er instapten. Hoe komt dat? Wat hebben ze geleerd zodat ze meer zelfvertrouwen hebben?

3 tips om te werken aan een gezonder zelfvertrouwen.

#1. Voorkom dat je denkt te weten wat een ander van je denkt
Niemand kan gedachten lezen. Stop daarom met het zoeken naar verklaringen voor het gedrag van een ander. Het maakt je alleen maar onzeker. Wil je weten hoe iemand over jou denkt of over een bepaalde situatie? Dan is er maar één manier om daarachter te komen en dat is om de persoon in kwestie ernaar te vragen. Het kan heel goed zijn dat het gedrag helemaal niets met jou te maken heeft, maar alles met de persoonlijke omstandigheden van de ander.

#2. Stop met vergelijken
Het is goed om iemand als voorbeeld te nemen en van anderen te leren. Voorkom echter dat je alleen maar kijkt naar wat een ander wel kan en jij niet. Iedereen zet op zijn eigen manier zijn eigen kwaliteiten in. Ook jij.

#3. Vergroot je zelfkennis
Ontdek niet alleen jouw kwaliteiten, onderzoek ook wat je belangrijk vindt in je werk en je leven. Je organiseert je leven, als je het goed doet, rondom je eigen waarden. Op het moment dat je leven niet voldoet aan je eigen waarden, of je kent je eigen waarden niet, dan kan dat heel wankel voelen. Want waar baseer je je keuzes dan op? Waar kun je op vertrouwen? Dan ga je vaak veel te veel luisteren naar wat anderen ervan vinden. En hoe goed bedoeld andermans adviezen ook zijn: het zijn niet per se jouw waarden die je hoort, dus is het ook niet per se goed advies. Op het moment dat je je eigen kernwaarden kent en daar je keuzes op baseert, ervaar je veel meer zelfvertrouwen.

Wil je nu echt eens aan de slag en jouw zelfvertrouwen vergroten?
Dat kan met onze 2 daagse training. Meer weten? Kijk hier.

Author Aurélie Hudig

More posts by Aurélie Hudig