Skip to main content

Wie ben ik? Wie heeft er in zijn leven niet (metaforisch of letterlijk) in de spiegel gekeken en zich afgevraagd: wie ben IK nou eigenlijk echt? Wat is mijn identiteit? Wie of wat bepaalt mijn identiteit? Kan jij antwoord geven op die vraag? Probeer het eens. Wat zeg je dan. Ben je vader of moeder, medewerker, de baas, ondernemer? Ben je sociaal? Ben je je brein? Ben je bewustzijn? Ben je anders? Ben je… gewoon jezelf?

Jezelf (leren) kennen

Het worstelen met deze existentiële vraag is een belangrijk onderdeel van ons levenslange onderzoek om onszelf beter te begrijpen. Het helpt ons om persoonlijke richting te kiezen. Uiteindelijk zoeken we allemaal naar een zinvol en betekenisvol leven, nietwaar? En, hoe beter we onszelf kennen, hoe makkelijker het is om keuzes te maken. Wie ben ik, vaak stellen we onszelf deze vraag op momenten van significante verandering in ons leven. Zoals bijvoorbeeld bij aangaan van relaties, bij het verlies van een baan of bij een carrière switch. Maar hoe kom je er nou achter wie je bent?

Muurtjes

Wie ben je in verschillende situaties, rollen en in contact met verschillende mensen. Wanneer we geboren worden zijn we ons pure zelf. We doen niet ons best om ons anders of beter voor te doen. Naarmate we ouder worden begint het vergelijken, maar ook het beschermen van onszelf. Twee ingrediënten waarmee we een muurtje rond het ‘zelf’ heen bouwen. Zo heb ik een muurtje dat wil laten zien dat ik geen fouten maak. En nog een ander muurtje dat door iedereen aardig gevonden wil worden. Als vriendin gedraag ik mij in sommige situaties heel aanwezig, als moeder wat vaak wat meer teruggetrokken. En als partner komt bij mij weer een dominant gedrag op. Wie ben ik nou eigenlijk echt, van al die verschillende rollen? En dan heb ik ook nog eens een oordeel over al die rollen.

De kunst van jezelf zijn

Levenslange identiteitsontwikkeling

Je identiteit, het besef van wie je bent, bevat een kern van persoonlijke en sociale kenmerken die je hele leven redelijk stabiel blijven. Deze kenmerken vormen zich al in de baarmoeder (aanleg), en later door karaktertrekken en boodschappen van ouders en belangrijke anderen in je leven, ervaringen in het verleden en ervaringen in het heden. Identiteitsproblemen (wie ben ik en wat wil ik) ontstaan wanneer jouw eigen gevoel niet overeenkomt met de normen en waarden en aangeleerde identiteit die jouw ouders en omgeving je meegaven. Identiteitsontwikkeling is eigenlijk nooit echt klaar. Jouw identiteit is groeiend en veranderend, je leven lang.

‘Wie ben ik? Nou, in ieder geval ben ik uniek. Het enige échte unieke dat iemand de wereld te bieden hebt, ben ikzelf.’

Groeien door zelfinzicht

Ok. Dus ik ben uniek. Het kan heel waardevol zijn om op onderzoek uit te gaan en op zoek te gaan naar jouw unieke waarde of bijdrage. Als je dat nog niet al weet natuurlijk. Het hebben van een realistisch zelfbeeld helpt bij het duidelijk krijgen van jouw richting. Zelfkennis en zelfinzicht (wie ben ik), kunnen je helpen groeien naar wie je wil zijn.

Bewust zijn

Je identiteit vormt zich door niet alleen hoe je bedraad bent, maar ook ervaringen in het verleden, de boodschappen van je ouders en belangrijke anderen. Wie je bent is ook ‘je bewustzijn van jouw doen, denken en voelen’. Door je hiervan bewust te zijn, kan je bewuste keuzes maken. Wat je denkt en voelt kan jij voor jezelf bepalen. Wat je doet, komt op anderen misschien ander over dan dat jij denkt dat het doet. Om je bewustzijn aan te spreken en naar antwoorden te vragen over jezelf kan je jezelf vragen stellen.

Bewust van je identiteit

Hier 5 tips om aan jezelf beter te leren kennen en meer zelfinzicht te krijgen.

Ontdek wie je bent met SOUL at Work

Onze specialiteit is mensen begeleiden in de zoektocht naar de antwoorden op deze drie vragen. De bovengenoemde methodieken zijn slechts een kleine greep uit het 4-daagse programma de SOUL Cycle.

Tip 1
Stel jezelf elke dag een vraag, in stilte en herhaal deze gedurende de dag. Wees stil tot het antwoord zich aandient.
– Waardoor word ik geraakt?
– Wat remt mij af?
– Welke uitdagingen heb ik nodig?

Tip 2:
Je kunt anderen om feedback vragen om erachter te komen of jouw beeld klopt met het beeld dat de omgeving van je heeft. Misschien wijzen anderen je op eigenschappen die je nog niet van jezelf kende. Het kan ook helpen anderen te observeren en je af te vragen waarin jij verschilt. Dat zal je beeld over jezelf verder kunnen aanscherpen.

Tip 3
Er zijn veel persoonlijkheidsinstrumenten aan de hand waarvan je erachter kunt komen welke eigenschappen, karaktertrekken en sterke en verbeterpunten je hebt. Vooral de Myers-Briggs Type Indicator (MBTI), de StrengthsFinder en Kernkwadranten zijn zinvolle modellen als je meer over je identiteit te weten wilt komen.

Tip 4
Een andere manier om duidelijkheid te krijgen over je identiteit, is te achterhalen wat jij echt belangrijk vindt in je leven en je werk. Dat wat jij waardevol of waardeloos vindt. Dat wat je gelukkig maakt of juist razend als het er niet is. Jouw persoonlijke waarden.

Tip 5
Sta eens stil bij je wensbeeld. Stel dat alles kan: wat wil ik dan? En hoe ziet dat eruit? Je geeft beelden en woorden aan jouw diepe verlangens. Hoe ziet jouw leven er bijvoorbeeld over vijf jaar uit?

Author Administrator

More posts by Administrator