Skip to main content

‘Kan ik dit wel?’ ‘Straks gaat het mis’. Ken je dat? Die twijfel aan jezelf of over keuzes die je moet maken. Het kost veel energie en geeft soms ook stress. Gelukkig is zelfvertrouwen iets dat we kunnen aanleren! Hieronder vind je een aantal manieren die volgens ons je kunnen helpen om te bouwen aan meer zelfvertrouwen.

#1. Stop met denken hoe de ander over jou denkt

Niemand kan gedachten lezen. Wil je weten hoe iemand over jou denkt? Dan is er maar één manier om dat uit te vinden en dat is om de persoon in kwestie ernaar te vragen.

#2. Vergroot je zelfkennis

Ontdek je eigen kwaliteiten. Je kwaliteiten kun je leren bewust in te zetten. Daarmee geef je je zelfvertrouwen een ‘boost’. Om achter je kwaliteiten te komen: doe een StrengthsFinder test of vraag feedback in je omgeving.

#3. Stop je innerlijke criticus, start met zelfcompassie

Door altijd maar kritiek op jezelf te hebben en te kijken naar wat niet goed gaat, (zoals “Ik kan dit  niet.” of “Ze vinden me vast niet aardig.”), voed je jouw onzekerheid. Leer mild voor jezelf te worden en vervang je zelfkritiek door zelfcompassie. Je kunt dit ontwikkelen door de methode van Iyanla Vazant, klik hier.

#4. Geniet van elk succesje

Bedenk van iedere dag 3 dingen waar je blij mee bent en schrijf ze op of deel ze. Je focust dan op wat je wel gedaan en bereikt hebt in plaats van wat je niet hebt gedaan. Relativeer het niet weg maar durf er trots op te zijn.

#5. Kijk niet alsmaar naar wat anderen wel kunnen en jij niet

Vaak ontstaat een laag zelfbeeld doordat we onszelf vergelijken met anderen. Het is op zich goed om iemand als voorbeeld te nemen en van anderen te leren. Voorkom echter dat je alleen maar kijkt naar wat die persoon wel kan en jij niet. Iedereen heeft kwaliteiten en minder sterke punten. Ook zij, ook jij.

#6. Fouten maken mag

Iedereen maakt fouten. Nooit fouten mogen maken is een onhaalbaar doel en zorgt ervoor dat je niets nieuws durft te leren. Geef je zelf daarom toestemming om fouten te maken.

#7. Leef en eet gezond

Het klinkt misschien een beetje vreemd maar ons zelfbeeld wordt door een groot deel bepaald door de huishouding in onze hersenen. Zorg daarom dat je hersenen gezond blijven door te bewegen, te mediteren en gezond te eten en drinken.

Author Aurélie Hudig

More posts by Aurélie Hudig