Skip to main content

Wil je gemotiveerd en vol energie de dag beginnen?

Uit onderzoek is gebleken dat je jouw dag anders kunt beleven als je deze bewust en met aandacht start. In plaats van te duiken in de race van op tijd komen, en lijstjes afvinken, ga je bewust de dag in. Het leven neem geen controle over jou, maar jij neemt controle over je leven. Na het  uitproberen van verschillende routines zijn we bij SOUL at Work tot de volgende ideale ochtend mix gekomen.

De basis van de ochtend; doe al je ochtendactiviteiten met aandacht. Poets je tanden met aandacht, sta mindful onder de douche en eet je ontbijt bewust met aandacht.

Daarnaast: plan een half uurtje tijd in voor de volgende drie routines;

1. Stilte

Je wekker gaat. Weersta de verleiding om als eerste je telefoon te checken. Pak dit start moment voor stilte, in je bed of vind een andere rustige plek. Geef je dag meteen een positieve schwung door de eerste paar minuten bewust stil te zijn. In de stilte kun je je richten op je adem, je lijf en de stilte. Hoe voel je je deze ochtend? Opgewekt, gespannen, piekerend? Breng je aandacht naar je lichaam, hoe voelt je lichaam? Wat wil je vandaag bereiken?
En reflecteer dan op alles waar je dankbaar voor bent. Blijf even in dit moment voordat je dag vol drukke kinderen, gehaaste collega’s en volle agenda’s begint. Deze 10 min begeleide meditatie ‘Fijne Start van de Dag’ kan je helpen (download de ‘insight timer’ app).

2. Bewegen

Beweging in de ochtend is wetenschappelijk bewezen dé manier om je brein en lijf te activeren voor de rest van de dag. De stofjes die vrijkomen hebben een lange termijn effect op je energieniveau en daarmee je productiviteit. Probeer bijvoorbeeld eens deze 5-minute Yoga Morning Routine.
Sinds vorig jaar laat ik bijna elke ochtend 15 minuten joggend de hond uit. Ik heb het geluk om naast een prachtig stukje natuur te wonen en tijdens mijn rondje joggen verbind ik me heel bewust met de geluiden van de vogels, de kleuren van de bladeren en de geur van de natuur. Mijn beweging in de ochtend krijgt daarmee een extra dimensie.

3. Visualiseren

Sta erbij stil dat dit een nieuwe dag is. Een dag die je nooit eerder hebt beleefd. Zet een intentie voor de dag neer door je af te vragen hoe jij je zou willen voelen vandaag. Bijvoorbeeld geduldig, nieuwsgierig, moedig of rustig. Laat jouw intentie diep tot je doordringen en visualiseer jezelf met dit gevoel gedurende de dag. Je ziet jezelf naar afspraken gaan, taken uitvoeren, in gesprek met anderen etc- mèt dat gevoel. Totdat je in de avond weer gaat slapen.

Pas deze stappen op je eigen wijze in, in de ochtend. Kijk wat haalbaar is en maak er een dagelijkse gewoonte van!

Afbeeldingsresultaat voor ochtend ritueel

Author Aurélie Hudig

More posts by Aurélie Hudig