Skip to main content
Geregeld ontspannen en tijd spenderen aan ‘niks, lummelen, niets doen’. Dat is het advies van MIT- hoogleraar Menswetenschappen Alan Lightman. In de NRC verscheen onlangs een stuk waarin hij vurig pleit dat we beter vaker niks doen zodat we meer tijd hebben om te reflecteren over wat nu echt belangrijk is in het leven.
Hij benoemt de gevaren van de tijdsdruk van de huidige maatschappij. Onrust, angst, burn-out en depressie liggen op de loer omdat we rennen van hot naar her en altijd online zijn. Hierdoor vertonen mensen een ernstig gebrek aan creativiteit en reflectie. Het lijkt op robotachtig gedrag waarbij mensen niet meer weten wat ze echt voelen, zegt Lightman.
Maar we kunnen hier iets aan doen. Door af en toe niets te doen, door uit die automatische piloot van ‘doen-doen-doen’ te stappen en gewoon even te zijn.
Onderzoek wijst uit dat het lichaam en de geest rond de 90 min achter elkaar echt scherp kan zijn. Neem daarna een èchte break om weer vol op te laden.Wanneer je dit gedisciplineerd doet, kun je meer uit je dag halen.
Elke 90 min een ‘niks doen’ break werkt! Wat kun je bijvoorbeeld doen?
  1. Loop bewust (mindful) en zonder dat je iets anders doet naar het koffieapparaat, de volgende meeting of de bus.
  2. Zet je telefoon op vliegtuigstand tijdens je break en maak een wandeling.
  3. Doe een 10 minuten meditatie (gebruik je Headspace al? Een handige ap hiervoor).
Zo zijn er veel dingen die je kunt doen om toch in contact te komen met je creativiteit en reflectie!
Kiki Vreeling, dank dat ik jouw blog als inspiratie mocht gebruiken!

Author Aurélie Hudig

More posts by Aurélie Hudig