Skip to main content

Wie is er niet als kind verteld dat je alles kunt worden wat je wilt worden, als je maar hard genoeg je best doet. Wanneer je als kind thuiskwam met een rapport met een ruim voldoende, twee voldoendes en een onvoldoende. Waar werd geadviseerd door school en ouders om aan te werken?

Uit onderzoek blijkt dat in de VS 77% van de ouders vindt dat de aandacht moet gaan naar de onvoldoende. En slechts 7% kiest voor extra aandacht voor de ruim voldoende.

Het overwinnen van je tekortkomingen zit diep verweven in onze cultuur. Films, boeken en verhalen genoeg over de underdog die tegen de stroom in toch zijn doel weet te bereiken.  De ultieme  Amerikaanse droom is het overwinnen van grote uitdagingen: het pad van de meeste weerstand.

Maar klopt deze vooronderstelling die zo diep geworteld is in onze cultuur en die we allemaal bewust of onbewust meekrijgen?

De Strengths based approach stelt ‘Be more of who you already are!’ Zowel op je werk als in je dagelijks leven.

Als mensen zich elke dag op hun sterke punten focussen, is de kans zes keer groter dat zij echt betrokken zijn bij hun werk. Ze zijn ook veel productiever, zowel persoonlijk als in teamverband. En de kans is drie keer groter dat ze een uitstekende levenskwaliteit genieten. Lees meer over de uitkomsten van dit onderzoek in Harvard Business Review.

Wat zijn strengths/sterke punten?
Sterke punten zijn de unieke combinatie van talenten, kennis en vaardigheden waar iedere persoon over beschikt. Mensen gebruiken deze aangeboren eigenschappen en vaardigheden in hun dagelijks leven om hun werk te doen, contact te hebben met anderen en hun doelen te realiseren. Maar de meeste mensen weten niet wat hun sterke punten zijn en kunnen ze dan ook niet in hun voordeel gebruiken.

Waarom is het waardevol is om je ten diepste van je sterke punten bewust te zijn, ze te begrijpen en ze te kunnen toepassen?

1-Zelfvertrouwen: zonder een helder bewustzijn van onze sterke punten, hebben we de neiging om ons te richten op onze zwakke punten.
2-Het verbreedt je mogelijkheden.
3-En je ontdekt welke unieke combinatie aan sterke punten jij als individu bij te dragen hebt.

Hoe ontdek ik mijn sterke punten?

Een manier om een beeld van je sterke punten te krijgen is een lijst te maken van alle taken/ activiteiten die je uitvoert in je baan, eerdere banen en ook daarbuiten. En jezelf de vijf volgende vragen te stellen:

1-Wat is mijn eerste gevoel bij deze taak?
2-Krijg ik er een gevoel van voldoening uit?
3-Hoe voel ik me tijdens de uitvoering van de taak?
4-Welke taken gaan mij gemakkelijk af?
5-Waar heb ik het meeste zin in om te doen wanneer ik opsta?

Er zijn veel andere manieren en methodes om jouw sterke punten nog grondiger in kaart te brengen. SOUL at Work werkt met oa de StrengthsFinder maar ook MBTI, feedback en een talent reader.

Wil je hier meer over weten?

Neem contact met ons op!

Author Aurélie Hudig

More posts by Aurélie Hudig