Skip to main content

“Door je bewust te zijn van je krachten, leer je effectiever richting te geven aan je werk en je leven. Dat is het nieuwe werken.”

Interview met Eline Meijer, strength coach bij Guidion
Door Alexander Pronk

Guidion streeft naar geluk op de werkvloer. Bij Guidion overheerst de overtuiging dat medewerkers die gelukkig zijn, betere resultaten leveren en meer betrokken zijn bij de organisatie. Één van de (vele) dingen die Guidion voor haar medewerkers faciliteert is (strength)coaching. Naast het talentprogramma “Let’s Grow” in samenwerking met SOUL at work, heeft Guidion een strength coach. Eline Meijer is gecertificeerd strength-coach binnen Guidion. In april 2016 volgde ze een cursus bij het Gallup Strength Center en sindsdien verandert zij actief het DNA van Guidion. Deze methode – die zij iedere dag ademt – staat lijnrecht tegenover traditioneel management. In plaats van uitgaan van de luie medewerker gelooft zij in de intrinsiek gemotiveerde medewerker die ruimte en eigenaarschap nodig heeft om doelen te behalen. En dat straalt ze uit.

Strength-based werken is een overtuiging dat iedereen het beste uit zichzelf kan en wil halen. Waarbij je focust op je krachten en je zwaktes weet te managen. Zowel op je werk als in je dagelijks leven. Het begint bij een online test die inzicht geeft in je top 5 (van de 34) krachten. Dit persoonlijke rapport is een unieke blauwdruk van jouw krachten. Er is een kans van 1 op 34 miljoen dat jouw krachten overeenkomen met een ander en zelfs als ze overeenkomen hebben de krachten per persoon een unieke dynamiek. Niemand is dus hetzelfde.

En dat past heel goed bij Eline. Door haar kracht “individualisation” is ze gefascineerd door diversiteit en het unieke van een persoon. Ze krijgt oprecht energie van verschillen. Haar “strategic” kracht helpt haar om anderen te helpen de juiste weg te vinden. De “maximizer” in haar zorgt dat ze het beste uit een persoon, situatie en omgeving wil halen. Met andere woorden dit is haar op het lijf geschreven.

Strengthfinder geeft inzicht in wat iemand goed kan. Het bouwt zelfvertrouwen. Het grootste effect is dat iets wat vanzelfsprekend lijkt plotseling gezien wordt als een kracht. Een kracht die jouw omgeving waardeert. Dit werd voor Eline snel bevestigd in een gesprek met een collega. Deze collega met “adaptability” twijfelde aan zijn eigen kracht omdat hij niet zo planmatig en gestuctureerd was als zijn omgeving. Tot zijn team hem vertelde dat iedereen hem juist enorm bewondert om deze kracht, omdat je met deze strenght heel goed snel kunt reageren en anticiperen op wat er op je pad komt. Het brengt een hoge mate van flexibiliteit, iedereen had hier profijt van. Sterker nog, iedereen wilde eigenlijk wel iets hebben van deze kracht. Een echte Eye Opener.

Nog een voorbeeld!
Een van de managers waar Eline mee werkte heeft als kracht “activator” waardoor snel handelen en actie voor hem belangrijk is. Hij is het gaspedaal van een team. Eén van zijn medewerkers daarentegen heeft “deliberative” waardoor hij bedachtzaam is en tijd nodig heeft om na te denken. Dat kan haaks op elkaar staan. Zeker als je dit niet van elkaar begrijpt. Een activator gaat dan zonder het te beseffen de medewerker forceren om direct te handelen, er is dan geen ruimte voor de behoefte van deze medewerker. Gedurende onze gesprekken en de team sessie was dit echt zo’n light-bulb moment. Daar krijgt Eline energie van. Sindsdien hebben ze hun rolverdeling verandert en zoeken ze elkaar op. Ze zijn van irritatie naar waardering gegaan.

“Allround mensen bestaan niet, de beste investering in succes, is een investering in je krachten”. Maar ze gaat verder dan dat. Na ieder individu gesproken te hebben organiseert ze een team sessie. Dat geeft inzicht, begrip en waardering in elkaars krachten. Deze verschillen versterken de samenwerking. Het doel is beter en efficiënter samenwerken, om het team als een puzzel in elkaar te laten vallen.

Het mooie is dat Eline echt “practiced” wat ze “preached”. Sinds ze de cursus heeft gevolgd en van Guidion de ruimte kreeg om helemaal los te gaan merkt ze dagelijks hoeveel dit haar brengt. Ze zoekt bewust mensen op om haar te helpen als ze zelf doorschiet in haar krachten (beter bekend als een valkuil). Het is bizar hoeveel meer controle ze in haar eigen leven heeft hierdoor. “Door je bewust te zijn van je krachten, leer je effectiever richting te geven aan je leven.”

Bedrijven hebben hier mega veel aan roept ze vol overtuiging. 61% van de mensen in je organisatie zijn actief betrokken wanneer je de focus op krachten legt, terwijl dat slechts 2% is wanneer je de krachten van de mensen in je bedrijf negeert.

“Dit is mijn purpose, mijn zingeving” zegt ze met een glinstering in haar ogen. Guidion is slechts het begin want zodra krachten in het DNA van heel Guidion zit gaat ze verder met het helpen van andere bedrijven, mensen en organisaties. Ze is ambitieus en gelooft dat zij de wereld met haar unieke krachten en deze tool een stukje beter kan maken. En ik geloof haar.

 

 

Author Aurélie Hudig

More posts by Aurélie Hudig